donderdag 15 januari 2009

Ouders; de ladder en de inlopen

Ouderbetrokkenheid is een van de pijlers van de Brede School Overvecht. Door ouders te betrekken bij school, en ze te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen vergroten we immers de kansen van die kinderen.
De Brede School Overvecht gebruikt voor het werken met ouders twee instrumenten: de ouderparticipatieladder en de inlopen voor ouders op de scholen.

De ouderparticipatieladder (ontwikkeld door Cumulus Welzijn) is een manier om te kijken naar ouders: in welke fase of op welke trede van de ladder zitten ouders qua betrokkenheid, en welke vaardigheden en mogelijkheden hebben ouders om hun kinderen te ondersteunen? Met de ladder kunnen we ook ons aanbod voor ouders analyseren. Hoe ziet dat aanbod eruit? Wat vragen we van ouders, bij welke trede van de ladder hoort dat? Hebben we een dekkend aanbod?
Met behulp van de ouderparticipatieladder streeft de Brede School naar maatwerk. Zo hopen we de betrokkenheid van Overvechtse ouders bij de school en de ontwikkeling van hun kinderen vergroten.
Alle basisscholen in Overvecht krijgen voorlichting en informatie over de ouderparticipatieladder.

Op de vier OBO lokaties zijn er wekelijkse inloop-bijeenkomsten voor ouders. Cumulus Welzijn organiseert die inlopen in samenwerking met de OBO. Tijdens de bijeenkomsten krijgen ouders informatie over allerlei onderwerpen rond de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Ook ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen zijn belangrijk, en voorlichting over voorzieningen in de wijk.
De Brede School streeft ernaar dat alle basisscholen in Overvecht zo'n inloop voor ouders krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten