dinsdag 6 januari 2009

plan talentontwikkeling werkt!


Het idee was goed. Laat kinderen van verschillende scholen hun verlengde schooldag cursus tegelijkertijd afsluiten. Bij voorkeur bij de club of vereniging die de cursus gegeven heeft. De gedachte daar achter: kinderen en hun ouders maken direct kennis met de club en haar medewerkers. Tegen gereduceerd tarief kan ter plekke ingeschreven worden. De week daarop start het kind bij de vereniging. Een waterdicht plan. Althans op papier.

De Brede School Overvecht startte dit schooljaar een proef met de nieuwe werkwijze, met de bedoeling veel meer kinderen naar een club of vereniging toe te leiden. In de wijk Overvecht namelijk, blijft de verenigingsdeelname van kinderen achter bij de rest van de stad.

In december waren de eerste afsluitingen. Voor de bedenkers van het plan een spannend moment. Want: zouden ouders en kinderen de gang maken naar de bijeenkomst? En: zouden de kinderen inderdaad lid worden?

Om de eerste vraag te beantwoorden: Ja, de kinderen en hun ouders (opa's/oma's) kwamen naar de afsluitingen. De zalen bij judo en dans zaten propvol, en ook de drama-presentatie in de Stefanuskerk werd goed bezocht. De kwaliteit van de presentaties was doorgaans hoog: de kinderen straalden echt trots uit.

Leidde dit succes ook tot aanmeldingen bij de verenigingen, uiteindelijk het doel van het plan talentontwikkeling? Bij judo zeker: liefst 34 kinderen werd direct lid van de judoclub. Zij gaan in januari beginnen. Voor drama en dans liggen de cijfers wat anders: die bleven achter bij de verwachtingen. De brede school onderzoekt nu hoe de toeleiding ook op deze gebieden te verbeteren. Zo is bijvoorbeeld de dansschool nog buiten de wijk gevestigd en is de contributie nu nog te hoog.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten